Bilgedayi

Bilgedayi
» » » » » 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami

CUMHURİYET BAYRAMI (29 Ekim)

29 Ekim Cumhuriyet Bayrami
29 Ekim Cumhuriyet Bayrami

AMAÇLAR:

·        Yönetim şekillerini birbiriyle karşılaştırmak. En iyi yönetim şeklinin cumhuriyet olduğunu vurgulamak.
·        Yurdumuzun bir zamanlar içine düşmüş olduğu kötü durunu belirterek, Kurtuluş Savaşı’nın milletimiz için önemi üzerinde durmak.
·        Büyük Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı kazanmamızdaki yer  ve  önemini kavratmak.
·        Kurtuluş Savaşı’nın nasıl yapıldığını bir daha hatırlatmak.
·         Türkiye’nin dünyadaki yer ve önemi üzerinde durmak.
·         Devrimleri öğretmek ve her Türk’ün bunlara sahip çıkması gerektiğini belirtmek.
·        Vatanı savunma ve yüceltmenin her Türk’ün asıl görevi olduğum} kavratmak.

CUMHURİYET BAYRAMI
Atatürk, başına geçtiği büyük Türk milletiyle düşmanları yurdumuzdan atmış ve milletimiz tam bağımsızlığına kovuşmuştu.Ancak iş bununla bitmiyordu. Sıra yüzlerce yıldır bir çok yönden geri kalmış milletimizi hızla kalkındırmaya,dünya milletleri arasındaki şerefli yerine getirmeye gelmişti. Bunun için çok çalışmak, büyük ve köklü devrimler yapmak gerekiyordu. Bunların en başında da devletin yönetim şeklinin değiştirilmesi geli­yordu.
23 Nisan 1920 tarihinde açıl­mış olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, aslında adı konulmamış bir Cumhuriyet yönetimiydi. Artık bu adın konulmasının zamanı gel­mişti.
Lozan Antlaşması’nın imzasın­dan sonra bu iş ele alındı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyeti ilân etti. Aynı gün Atatürk, oybirliğiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olarak seçildi.
Her yıl 29 Ekim günü, cumhu­riyetimizin kuruluşu bütün yurtta büyük bir sevinç ve coşkuyla kut­lanır. O gün cadde ve sokaklar bayraklarla, Atatürk resim­leriyle, özlü sözlerle ve çiçeklerle süslenir. Büyük alanlarda ve okul­larımızda törenler düzenlenir. Ata­türk büstlerine çelenkler konur. Günün önemini belirten konuşma­lar yapılır. Şiirler okunur. Şarkı, türkü ve marşlar söylenir. Türkiye radyoları, televizyonları, gazeteler ve dergilerde cumhuriyetimiz, Ata­türk, Kurtuluş Savaş’ımız ve devrimlerimiz üzerine yayınlar yapılır.
Yaşasın cumhuriyet!

ATATÜRK DİYOR Kİ
·        Bizim milletimiz kökten demokrattır. Kültürünün, geleneklerinin en derin geçmişe has safhaları bunu doğrular, pekiştirir.

·        Cumhuriyet; düşünen, bilgili, kültürlü, sağlam vücutlu ve yüksek karakterli koruyucular ister.

icon

Bilgedayi Hakkında

Bilgedayi İçerik Hazırlanmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Bir Yanıt bırak