Bilgedayi

Bilgedayi
» » » » » Beyniniz için Yiyin

Beyniniz icin Yiyin

İyi beslenmek sadece fiziksel değil,zihinsel sağlığınız için de gerekli.Zira beyninizde kalbiniz ve kaslarınız gibi besleyici öğelere ihtiyaç duyuyor.Peki,ama sağlam bi kafa için hangi gıdaları tüketmelisiniz?İşte güçlü hafıza,yüksek konsantrasyon ve öğrenme becerisini geliştirmek için tüketmeniz gereken başlıca gıdalar...


http://bilgedayi.blogspot.com.tr/
Tam tahıllılar


Aracınız gibi beyniniz de çalışmak için yakıta ihtiyaç duyar.Beyninizin başlıca yakıt kaynağı glikozdur.Araştırmalara göre,kandaki glikoz miktarının azalmasının dikkat,hafıza ve öğrenme üzerinde olumsuz etki yarattığını gösteriyor.Beyniniz yakıt ihtiyacını karşılamak için glikozu kan dolaşımına azar azar vererek sizi gün boyunca zihinsel olarak aktif kılan düşük glisemikli tam tahıllı tercih edin.Tükettiğiniz ekmek ve makarnanın tam buğday unundan yapılmış olmasına dikkat edin.


http://bilgedayi.blogspot.com.tr/

Omega-3
Omega-3 vücut tarafından üretilmeyen,ancak dışarıdan alınabilen ve yaşamsal öneme sahip yağ asitleridir.Uzmanlar,vücutta omega-3 bağı içeren yağ asidi DNA miktarının düşük olmasının,Alzheime ve hafıza kaybı riskini artırdığını söylüyor.Omega-3 bağı içeren bir diğer yağ asidi EPA da kalp ve damar hastalıklarıyla mücadelede başlıca müttefikimiz.Yağlı balıklarda EPA ve DNA doğal olarak bulunuyor.Bunun için somon,mevsimin de uskumru ve sardalye gibi yağlı balıkları sofranızda eksik etmeyin.Yağlı balıkların yanı sıra keten tohumu ve ceviz de iyi birer omega-3 kaynağıdır.



http://bilgedayi.blogspot.com.tr/


Yabanmersini

Yabanmersini
ABD'deki Tufts Üniversitesin'nin araştırmasına göre A,B,C vitaminleri,antosiyaninler,selenyum,magnezyum,fosfor,bakır ve çingo açısından zengin olan yabanmersini,kısa süreli hafıza kaybıyla mücadelede oldukça etkili.Çalışmalar ayrıca düzenli yabanmersini tüketen çocukların öğrenme kapasitesinin,tüketmeye kıyasla daha yüksek olduğu gösteriliyor.


Domates


http://bilgedayi.blogspot.com.tr/

Domates
Domates de bolca bulunan antioksidan likopen,hücrelere zarar vererek demans (bunama) ve Alzheimer'a neden olan serbest radikallere karşı güçlü bir silah.


http://bilgedayi.blogspot.com.tr/


Siyah firenk üzüm

B vitamini ve folik asit
B6,B12 ve folik asit,kandaki homo sistein seviyesinin yükselmesine engel olarak inme,bilişsel bozukluk ve Alzheimer'ın önüne geçmesiyle biliniyor.Kırmızı et,balık,peynir,yumurta,B12 vitamin açısından zengin gıdalar.


Siyah firenk üzümü
C vitamini,zihinsel açıdan çevik olmanızı sağlıyor.En iyi C vitamini kaynaklarından biri ise Türk mutfağında iç pilav yada aşurede kullanılan frenk üzümü.

http://bilgedayi.blogspot.com.tr/


Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği
Ayçekirdeği kadar fanatiği yok belki,ama faydaları saymakla bitmez.Her şeyden önce güçlü bir hafıza için harika bir kaynak.Her gün bir avuç kabak çekirdeği tüketmek,hafızanızı ve düşünme kabiliyetinizi geliştirmek için günlük çinko ihtiyacınızı karşılamaya yetiyor.



http://bilgedayi.blogspot.com.tr/


Brokoli

Brokoli
Pek sempatik bir sebze olduğu söylenemez ama bilişsel fonksiyonları geliştiren ve beyin gücünü attıran K vitamini açısından çok zengin bir gıda.Evet,beyler:etin yanında patates kızartması yerine haşlanmış brokoli siparişi veren kadınları artık daha iyi anlarsınız.



http://bilgedayi.blogspot.com.tr/


Adaçayı

Ada çayı
Beynin sağlıklı çalışması için gerekli olan gıdalar denince pek akla gelmez.Ancak klinik araştırmalar ada çayının hafıza üzerinde olumlu etkisi olduğu gösteriliyor.Çay ve kahve tüketimini azaltıp ada çayı içmek için harika bir vesile,değil mi?


http://bilgedayi.blogspot.com.tr/

Sert kabuklu kuruyemişler

Sert kabuklu kuruyemişler
Amerikan Journal of Epidemiology'de yayımlanan araştırma,özellikle yaşlılıkta bilişsel zayıflamayı önlemede E vitaminin önemli rol oynadığını gösteriyor.Yeşil yapraklı sebzeler,kuşkonmaz,zeytin,yumurta,tam tahıllılar dışında ceviz,fındık ve badem gibi sert kabuklu kuruyemişler E vitamini açısından son derece zengin gıdalar.

icon

Bilgedayi Hakkında

Bilgedayi İçerik Hazırlanmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum: