Ev Baklavası
Öncelikle Baklavanın hamurunu hazırlamak için;
- 5 su bardağı un
- Yarım çay bardağından biraz az sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 2 çay bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı sirke
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1.5 litre su
- 3 kg şeker
- Çeyrek parça limon
Malzemeleri kolayca karıştırıp yoğuracağınız bir kapa
koyun.Orta sert bir hamur elde edene kadar hamurunuzu yoğurun.Yoğurma işlemi bittiğinde
hamurun ele yapışmamasına ve çok fazla yumuşak olmamasına dikkat
ediniz.Yoğurduğumuz hamuru 15 ila 20 dakika arası dinlenmeye bırakıp bu arada da
şerbetimizi hazırlayabiliriz.
Şerbet için malzemeler;
- 1.5 litre su
- 3 kg şeker
- Çeyrek parça limon
Öncelikle 1.5 litre suyumuzu tenceremize boşaltıyoruz .Sonra
3 kg şekerimizi suyumuzun içine boşaltıyoruz.En son olarak ta çeyrek parça
limonumuzu tamamiyle şekerli suyumuzun içine atıyoruz.Şekerimiz iyice eriyene
kadar kısık ateşte karıştırıyoruz.Şerbetimiz kaynayınca içine atmış olduğumuz
limonu alabilirsiniz.
Sıra hamurumuzu açıp bezelere ayıralım.Önce hamurunuzu rulo
şekline getirip üç eşit parçaya bölün.Bu böldüğünüz üç eşit parçayı her bir
parçasını bu işlemden geçirerek on altı parçaya bölün.Yani anlıyacağınız toplam
48 parça hamurumuz olacaktır.Kestiğimiz bezeleri yuvarlayın.Bezelerimiz yetişkin
bir ceviz parçasından biraz küçük olmalı.Hepsini yani 48 parça bezeyi yuvarlama
işleminden geçirdikten sonra ilk yuvarladığımız bezeden başlayarak sona doğru
yani son yuvarladığımız bezeye doğru açalım.Bu kadar küçük parçaları nasıl
açacağız derseniz oklava yerine merdane yardımı ile daha iyi açabiliriz.Hamurumuzu
kolay açabilmek için nişasta ile az biraz un karışımı lazım.Hamurumuzu bol
nişasta ile az un yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açarız ve bir köşeye
koyarız daha sonrada üzerine bol nişasta ve az un karışımından serperiz.Bezeleri
toplamını üç eşit parçaya bölerek üst üste koyalım. Daha sonra bu üst üste
koyduğumuz tatlı tabağı büyüklüğündeki hamurları merdane yardımı ile açmaya
başlarız.Açmaya devam ederken hamurumuzu alt üst ederek çevirirsek bütün
parçalar eşit bir şekilde açılmış olur.Hamurumuzu tepsi büyüklüğüne gelene
kadar açın.Tepsi büyüklüğüne gelen hamurumuzu tepsiye yerleştirin ve üzerine
cevizinizi serpin bu işlemi diğer açtığınız 2.bölüm hamurunu tepsinize koyduktan sonra cevizinizi tekrar
serpin.Ve son olarak ta son parça açtığınız bezeleri tepsinize koyun.Tepsinizdeki hamurunuzu
keskin bir bıçak yardımı ile nasıl kesmek isterseniz kesin.Baklavanızın üzerine
yetecek şekilde bu 250 gram civarı olabilir yani göz kararı tereyağınızı
eriterek üzerine sürün.Tereyağınızı
eritme esnasında köpükçükler çıkacaktır bunları kaşık yardımı ile alarak
atmalısınız çünkü baklava üzerinde yanık gibi renkler oluşturur.Ayrıca hamurun
tereyağınızı çekmesi için dökülürken tereyağınızın kızgın olmasına dikkat
edin.Daha sonra baklavamızı 180 ile 200 derece sıcaklıktaki fırınımızda üzeri
kızarana kadar pişirin.En son olarak fırından çıkardığınız baklavanızı biraz
soğumaya bırakın ve şerbetinizle buluşturun.Herkese afiyet olsun…
Hiç yorum yok: