BESLENME VE BESİN SAVURGANLIĞINI ÖNLEME
(9-16 Ekim)![]() |
Beslenme Ve Besin |
Amaçlar:
Besin ve beslenme konusunda çocukları aydınlatmak.
Besin savurganlığının zararlarını açıklamak.
BESİN,BESLENME VE BESİN SAVURGANLIĞINI ÖNLEME
Vücudumuzun canlılığını sürdürmesi ve büyüyüp gelişmesi için aldığımız yiyecek ve içeceklere besin denir.Temel besin kaynaklarımız proteinler, karbonhidratlar,yağlar,vitaminler,mineraller,su ve oksijendir.Proteinler vücudumuzu yeniler, onarır, dinç kılar.Karbonhidratlar ve yağlar vücudumuza enerji verir,hareketimizi sağlar.Vitaminler, mineraller, su ve oksijen temel besinlerin bütünleyicileridir.
Besinlerimizi hayvanlardan, bitkilerden, topraktan ve havadan sağlarız.
Beslenme; besin alma, özümseme ve yaşayabilmek için enerji sağlamadır.Aldığımız besinler,ağzımızdan başlayarak vücudumuzda değişikliğe uğratılır,sindirilir,emilir ve hücre tarafından kullanılır.Artıklar,sidik ve dışkı olarak dışarı atılır.
![]() |
Beslenme Ve Besin |
Gereğinden fazla alınan besinler savurganlığa yol açar.Bazı kimseler ne kadar çok yerlerse o kadar iyi besleneceklerini sanırlar.Bu doğru değildir.Fazla besinler vücudu yorar,şişmanlığa ve hastalığa yol açar.
Savurganlığın vücuda olduğu kadar ekonomiye de zararı vardır.Aşırı tüketim fiyatlarım artmasına yol açar.Her türlü savurganlık gibi besin savurganlığa da zararlıdır.Bu nedenle evimize fazla değil,yeteri kadar yiyecek almalıyız.Aldıklarımızı da ölçülü kullanmalıyız.
Her yıl 9-16 Ekim tarihleri arası dünyada ve yurdumuzda Besin,Beslenme ve Besin Savurganlığını Önleme Haftası olarak kutlanır.
Hafta boyunca okullarda öğrencilere besin,beslenme ve savurganlıkla ilgili bilgiler verilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder