Topraksız Tarım
Bitkilerin toprak yerine içinde erimiş gübre olan su,berlit,top yada volkan tüpü gibi mekanlarda yetiştirilmesine topraksız tarım olarak adlandırılır.
Topraksız tarım yetiştiriciliğinde ortam olarak tor,talaş,ağaç kabuğu,çeltik havuzu,yer fıstığı kabuğu,kum,çakıl,kaya yünü,plastik köpüğü gibi maddeler kullanılabilir.Bu maddeler saksı,plastik torba yada plastik yataklara konulabilirler.
Yetiştirme ortamı olarak kullanılan toprak özellikle örtü altında üretilen yoğun yetiştiricilik sebebiyle kısa zamanda yorulmak tadır.Başkaca topraktan kaynaklanan hastalık veya başka ninotodo olmak üzere zararlılar sebebiyle verim seneden seneye azalmaktadır.Bir süre sonra da o topraktan ekonomik olarak verim kazandırılmamaktadır.İşte bu sebepten dolayı özellikle örtü altındaki tarım gerekli olmaktadır.
Örtü altındaki yetiştirilen domates,salatalık,biber,patlıcan,marul,fasulye gibi sebzelerde yer bera ve karanfil gibi kesme çiçekler topraksız tarım sistemiyle yetiştirilebilir.
Topraksız tarımın,topraklı tarımla yetiştiricilikten farkı yetiştirme ortamı,sulama veya gübreleme yöntemidir.Askıya alma,budama,havalandırma gibi bakım işleri aynıdır.
Topraksız ortamda yapılan yetiştiricilikte üretimin,sağlıklı olabilmesi için sistemin iyi kurulmasında büyük önem taşımaktadır.Başlarda yapılacak bir hata bütün emeklerin boşa gitmesine sebep olabilir.
Şimdi topraksız tarım yapılabilmesi gerekenleri dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışalım.
Topraksız tarım da bitkilere verilen su toprağa süzülebilmesi için kök bölgesinde toplanır.Fazla suyun köklere zarar vermemesi için bir süre sonra süzülüp uzaklaştırılması olmalıdır.Bunu yapabilmek için de ilk iş olarak sera tabanına yüzde 0,5 ile yüzde 1 eğim verilir.İstene eğimin verilmesi için değişik yöntemler yapılabilir.Pratik olarak bir ip,su terazisi ve metre bu iş için yeterlidir.
İp yerden yarım metre yükseklikte sera boyunca çekilir.Su terazisi kullanılarak düz konuma getirilir.Başından ve sonundan zemine olan yüksekliği ölçülür.Eğim verilecek tarafla diğer taraf arsındaki yükseklik farkı istenen eğim oranında ayarlanır.Örneğin seranın boyu 60 metre ise yüzde 1'lik bir eğim için başı ile sonu arasındaki 60 cm yükseklik farkı gerekmektedir.Eğim verme işleminden sonra seranın gübrelenmesi ve sulanmasında kullanılacak depo için eğimin düşük olduğu taraftan seranın bir köşesine çukur kazılır.Çukurun boyutları seranın büyüklüğüne ve kullanılacak deponun kapasitesine göre değişir.Örneğin bir dekarlık serada günlük su ihtiyacını karşılayabilmek için 5 ila 6 tonluk bir depo olmalıdır.Depo poloitilen malzeme ile olabileceği gibi tuğla ile örülüp içi sızdırmayacak şekilde sıvanarak ta yapılabilir.Şimdiden kolay gelsin.
İçerik başlığı hatalı.
YanıtlaSil