Bilgedayi

Bilgedayi
» » » » » Yeni Nesil Direksiyon Sınavı

Yeni Nesil Direksiyon Sınavı

http://bilgedayi.blogspot.com.tr/

2013’e kadar olan sınavlarda MEB’ınca düzenlenen direksiyon sınavlarında bir çok kişi direksiyonda ve araç hakimiyetinde zayıf olmasına rağmen direksiyon sınavından geçiriliyordu.Bu da bir çok kazaya sebep oluyor ve yaralanmalara ve hatta ölümlere yol açıyordu.
Yani eski sistem direksiyon sınavına göre,aracı stop etmeden kaldırıp,sinyalleri uygun yerlerde verip,rampa da durup stop ettirmeden kaldıra biliyorsan aracı ve direksiyonun da biraz iyi ise sınavı  geçtin demekti.Ve puan sistemi olduğu için belli hatalar yaptığın zaman hata puanın 70 puanın altına düşürmüyor sa geçiyordun.
2013’de yürürlüğün değişmesi sınav sistemini de değiştirdi.Sınav da rampa da durma kalkma harici,park yapmak ve 25 metre geri geri kontrollü gelmekte eklendi.Bunlarda birini hatalı yaparsanız direksiyon sınavından kalmış sayılıyorsunuz.

Sınava Başlarken

Sınav komisyonu aracın ve usta öğreticinin gerekli kontrollerini yaptıktan sonra araca biner.Komisyon başkanı gerektiğinde araca müdahale edebilmek için ön koltuğa oturur.Sürücü adayının araca çağrılması ile sınav başlanır.

Sürücü Adayının Sınavda Yapması Gerekenler



·         Sürücü adayı sınava komisyon başkanı tarafından çağrıldığında öncelikle arcın etrafında dolaşmalı ve lastikleri kontrol yapmalıdır.
·         Araca binince yapması gereken ilk adım koltuk ayarıdır.
·         Daha sonra aynalar ayarlanır.
·         Emniyet kemeri takılır.Eğer emniyet kemerini takmayı unutursanız ki bu büyük kusur sayılır sınavdan kalma sebebidir.
·         Aracı çalıştırmak için vitesimizi boş konumda olup olmadığını kontrol ederiz .Daha sonra debriyaja tam frene hafif basarak aracımızı çalıştırırız.
·         Kalkış vitesimiz olan birinci vitese takarak el frenim izi indirip sol sinyalimizi yani kalkış sinyalimizi vererek sol aynamız kontrol ederek araç geliyorsa yol vererek kontrollü bir şekilde kalkış yaparız.
·         Kalkış yapmamız için debriyajı kavrama noktasına getirerek tutulmalı ve frenden ayağımızı çekerek gaza hafif basarız aracımız bir araç boyu gittikten sonra ayağımızı debriyajdan çekeriz.
·         Hızımız 20 km i aştığında 2. Vitese takıp yola devam ederiz.

Hızımıza Göre Vitesler

1.       0 ile 20 arası 1. Vites
2.       20 ile 40 2.Vites
3.       40 ile 60 3. Vites
4.       60 il 80 4. Vites
5.       80 ile üzeri 5. Vites
Aracımız 5 vitesli ise
·         Dönüşlere gelmeden 10,15 metre gerisinde sinyallerimizi vermeliyiz tabi döneceğimiz yerin gerisinde bir başka dönemeç yok ise.
·         Şerit değişiminde sinyalleri unutmamalıyız.
·         Aracımızı iki duba arası park yaparken öndeki dubayı geçerek geri geri dubayı arka tekerle denk getirmeliyiz ve denk olduğu zaman tam sağ direksiyonu çevirerek  geri geri gitmeli ve yeterince gidilince tam sola çevirmeliyiz.Eğer tam olarak ayarlayamayıp ön taraf dışarıda kalmış ise bir hamle hakkımız olan hamleyi kullanarak aracı toplayabiliriz.Park yaparken öne gitmemiz için bir hamlemiz var bu yüzden ilk başta park yerine gelirken aracımızı düzgün getirmeli ve 2 dubanın ön tarafında duran dubanın gerisinde durarak arka tekerleği dubaya denk getirmek için ön hamlemizi harcamamız lazım.
·         Rampa da durup kalmada aracımızın öncelikle vitesinin bir de olup olmadığını kontrol etmeli ve debriyajı mızı kavrama noktasına getirmeli,kavrama noktasında tutmalı fren den ayağımızı çekmeli ve gaz pedalına hafifçe basmalıyız,aracımız bir araç boyu gittikten sonra debriyaj da duran sol ayağımızı yavaşça çekmeliyiz ve aynı hassaslıkta da gaza basmalıyız.
·         Aracı geri geri getirmek için söylenen yere yaklaşıldığında sağ sinyal vererek durmalı ve vitesimizi geri vites olan sağ yaslayıp geri çekmeliyiz,aracın dikkat lambası olan dörtlü düğmesine basılmalı ve direksiyonla hafif dokunuşlar yapılmalı.Geri gitme faslını da tamamladıktan sonra dörtlü düğmesine basılmalı ve kalkış sinyali olan sol sinyal verilmeli ve 1. Vites le,sol aynayı kontrol yaparak düzgün bir kalkış yapılmalı ve aracı başlangıç noktasına hatasız götürmeliyiz.
·         Araç kalkış ve bitiş noktasına vardığında vitesimizi boş konuma alarak stop etmeli ve inerken mutlaka el freni çekik konuma getirilmeli.
http://bilgedayi.blogspot.com.tr/


 Bu kurallara uyarsanız sormanıza gerek yok sertifikanızı bir hafta sonra yazıldığınız sürücü kursundan alabilirsiniz.

icon

Bilgedayi Hakkında

Bilgedayi İçerik Hazırlanmaktadır.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Bir Yanıt bırak